29 november: Sint Pannekoek! Op Sint Pannekoek eet men pannenkoeken, inderdaad!
Sint Pannekoek is een Rotterdamse traditie en dit wordt ieder jaar gevierd op 29 november. Op Sint Pannekoek worden uiteraard pannenkoeken gegeten.

De traditie wordt als eerste vermeld in 1986 in de bekende strip ‘Jan, Jans en de kinderen’ (getekend door Jan Kruis). Op Sint Pannekoek bakt de vrouw des huizes een grote stapel pannenkoeken. Wanneer de heer des huizes ’s avonds thuiskomt, heeft iedereen een pannenkoek op zijn hoofd. Zij roepen hem tegelijkertijd toe: “Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!” Tegenwoordig zijn er allerlei varianten in gebruik om dit feest te vieren. De gewoonte om een pannenkoek op het hoofd te leggen is echter gelijk gebleven.

Inmiddels is bekend dat de oorsprong van dit feest nog veel ouder is. Sint Pannekoek is ontstaan in 1899. Dit feest verwijst naar een bijzondere gebeurtenis in de twaalfde eeuw in een klooster langs de Rotte waar nu Kralingen ligt. In onderstaande video wordt je de Legende van Sint Pannekoek door Jan Kruis verteld!

Sint Pannekoek of Sint Pannenkoek?
Als het om het baksel gaat, is de officiële Nederlandse spelling ‘pannenkoek’. Aangezien het feest zelf stamt uit de tijd dat pannenkoek zonder tussen-n werd geschreven, is de officiële naam van dit feest ‘Sint Pannekoek’.

Meer informatie over het Sint Pannekoek is te vinden op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Pannekoek

De eerste strip van Jan, Jans en de Kinderen

De tweede strip van Jan, Jans en de Kinderen